Eski Kosova Cumhurbaşkanı, savaştan 23 yıl sonra Lahey’de hakim karşısına çıktı
Eski Kosova Cumhurbaşkanı Hashim Thaci ve Kosova Kurtuluş Ordusu’nun (UCK) üç eski yetkilisi, “savaşı kötüye kullanma ve insanlığa karşı suçlar” suçlamasıyla yargılandıkları davada Hollanda’nın Lahey kentinde hakim karşısına çıktı.
BBC Türkçe’den Yusuf Özkan’ın haberine göre, Kosova’daki savaştan yaklaşık 23 yıl sonra eski Cumhurbaşkanı Taçi ile eski UÇK yöneticileri Kadri Veseli, Yakup Krasniki ve Recep Selimi’nin yargılandığı Kosova Özel Savaş Kabahatleri Mahkemesi’ndeki duruşma bu sabah görüldü duruşma yapıldı. heyetin açılış konuşması ile başladı.
TALEPTE NELER VAR?
Lahey’de üç gün sürecek oturumlarda, iddianamenin okunmasının ardından hayatını kaybedenlerin yakınları ve sanıklarla ilgili açıklamalarda bulunulacak. Duruşmalar mahkemenin internet sitesinde Arnavutça, Sırpça ve İngilizce olarak yayınlanacak.
Mahkemenin 26 Ekim 2020’de kabul ettiği iddianamede sanıklar savaş ve insanlığa karşı suçlarla itham ediliyor. Bu hatalar arasında zulüm, işkence, cinayet, zorla kaybetme, keyfi tutuklama, gözaltı, zalimce muamele ve diğer insanlık dışı muamele yer alır.
İddianameye göre, Hashim Thaci ve diğer sanıklar bu suçları en azından Mart 1998’den Eylül 1999’a kadar Kosova’nın çeşitli yerlerinde ve kuzey Arnavutluk’ta Kukës ve Cahan’da işlemeye devam ettiler. Bu suçların Sırpları, Romanları, Aşkalileri, Katolikleri, Sırplarla işbirliği yaptığı iddia edilen sivilleri ve Kosova’daki muhalefeti hedef aldığı kaydedildi.
REDDEDİLEN İDDİALAR: ‘TARİHİN YANLIŞ TARAFINDA MÜCADELE EDİYORUM’
140 kişi ise mağdur olarak mahkemede yer alacak. 11 Nisan’dan itibaren tanıkların dinlenmesi ve delillerin mahkemeye sunulması başlayacak. Dört sanığın davasının Nisan 2025’te tamamlanması hedefleniyor.
Uyuşturucu, silah ve organ kaçakçılığıyla da suçlanan Taçi, tartışmaları reddederek, “Tarihin doğru tarafında savaştım” dedi. Avukatı da Taçi’nin duruşma öncesi saf olduğunu öne sürerek, “UCK içinde iyi organize edilmiş bir komuta yapısı yoktu ve neden nihai lider olarak Taçi sorumlu tutulamaz” dedi.
Ne oldu?
1998-2000 yıllarında Kosova’daki savaşta en az 13 bin kişi hayatını kaybetti. Kosova’nın 2008 yılında bağımsızlığını ilan etmesinden sonra Haşim Taci ülkenin ilk Cumhurbaşkanı oldu.
Özel Savaş Suçları Mahkemesi, 1998-2000 yılları arasında Kosova’da işlenen insanlığa karşı suçları soruşturmak üzere 2015 yılında Lahey’de kuruldu. Hashim Thaçi, hakkındaki iddianamenin kabul edilmesinin ardından 2020 yılında görevinden istifa etmişti. Lahey’deki mahkemeye “Kosova Cumhurbaşkanı” olarak çıkmayacağının sözünü verdiğini belirten Taçi, “Kosova Devleti’nin prestijini korumak için” istifa kararı aldığını açıkladı.
Sırbistan’ın bir eyaleti olan Kosova, Yugoslavya’nın dağılmasının ardından Arnavut milis güçlerinin oluşturduğu UCK önderliğinde bağımsızlık mücadelesi başlattı. UÇK ile Sırp güçleri arasındaki çatışmaların şiddetlenmesi üzerine NATO devreye girdi ve Mart 1999’da NATO güçleri Sırp mevzilerini bombaladı. Bunun üzerine Sırbistan Devlet Lideri Slobodan Miloseviç, birliklerini Kosova’dan çekme kararı aldı.
Kosova 17 Şubat 2008’de bağımsızlığını ilan etti. Türkiye ertesi gün Kosova’yı tanıdı; İsrail, 4 Eylül 2020’de Kosova’yı tanıyan 117. ülke oldu. Öte yandan Sırbistan, Kosova’yı hâlâ kendi toprağı olarak görüyor. (DIŞ HABERLER)